ТОМ КЕНДИ

Том Кенди - биография

С Том Кенди сме заедно някъде от края на Социализма в България, но започнахме да се опознаваме някъде след десетина години от настъпването на така наречената Демокрация. Привидно посредствен младеж, той с нищо не възлага някакви големи очаквания върху себе си и може би затова масовата публика не знае още нищо за него. Но бидейки един задръстен бунтар, той осъзнава, че в него се разгаря нещо голямо, с което днешното общество тепърва ще се запознава.

Том Кенди посреща своя четвърт век далеч от дома, в китното градче Мерзебург, Германия. Самотата и тъгата го насочват да се запознае с новата мода в интернет - блоговете. Там той открива свои сродни души и сякаш по магичен начин, в него се отваря страстта му към писменото слово. Първоначално като отделни публикации върху размислите и възгледите си и постепенно като съавтор в някои общи романи на портала Б. Г. Лог, новият писател стартира кариерата си с рожденото си име или по-скоро с тогавашния си прякор - Ейс Коук.

С голямо желание и успех, Том Кенди започва участието си в романа “Блогът на смъртта”. Там той и съратниците му от блог сайта са основните герои на една фантастично-реална история, която се простира за кратко време в двадесет и девет глави. Следват още по-колоритни участия - “В едно селце близо до Панагюрище” е кратка новела за народния бит в съвременното българско село в навечерието на Коледните празници. И тук, както и в следващите творби, основни герои и разказвачи са членовете на сайта Б. Г. Лог.

Следващите две истории, също по обем като новели, се показват във фантастичната полуприказка “Три нощи до пълнолуние” и посветената специално на Том Кенди съвременна шпионска история “За кожата на един Коук”. За добро или лошо, никоя от горните творби не излиза от интернет, но Том Кенди или тогавашният Антон Мицев, успява да участва в първия по рода си сборник - “Б. Г. Лог - поезия и проза”. Там е публикувано единственото му стихотворение “Темпорално, абстинентно” и един разказ, породен от едно впечатление - “Последна студентска бригада. В същият този сборник, Том Кенди проявява и нюха си за издател, като включва разказа, посветен специално на неговата интересна личност, “Двама братовчеди и една бира”.

След дълга пауза на хоризонта се появява първия по рода си издателски курс, организиран от фондация Буквите. В процеса на работа в съзнанието ми се оформи една прекрасна, сладка картина. В тази картина изпъква един колоритен образ - младият програмист Тома Захариев, който започва да разказва за себе си през перото на новия писател - Том Кенди. Раждат се и първите две книги - “Малка книжка за живота на програмиста”, където ще видим развитието на нашия герой и последващата ретроспективна творба “Въпреки училището”, в която ще разберем, как Тома Захариев успя да стане що годе свестен типаж, въпреки всички пречки, които ни поставя съвременното образование. На бял свят се появи и първата случка, подписана от Том Кенди - разказът “Една вечер в деня на труда”. В процес на писане е и вторият разказ - “Грешка”, в който Тома Захариев изпитва върховете на някои нови усещания.